Mijn jongens zijn nogal in de ban van sprookjes. Het liefst sprookjes met prinsessen, boze heksen en heldhaftige ridders die de prinsessen dan moeten redden.

Sinds ik moeder ben lees ik veel voor. Voordat mijn kinderen gaan slapen, mogen ze zelf twee boekjes uitkiezen die we dan samen lezen. Ik hou ervan hoe ze met hun kleine lijfjes dicht tegen me aan gaan zitten en wachten tot het verhaal begint. Hoe ze lachen om grappige tekeningen, aan mij uitleggen wat er gebeurt en van sommige boeken de tekst beter kennen dan ik. Ik hoop ze met het voorlezen mijn liefde voor boeken door te geven, zodat ze later net zoveel van mooie verhalen zullen genieten als ik.

Maar goed, ik raak afgeleid. Mijn jongens zijn het laatste jaar nogal in de ban van sprookjes. Het liefst sprookjes met prinsessen, boze heksen en heldhaftige ridders die de prinsessen dan moeten redden. Omdat ze opgesloten zitten in een toren (uiteraard zonder mobiele telefoon), zich snijden aan een spinnenwiel of door allerlei andere ingewikkelde situaties die zich nou eenmaal voordoen in het leven van een prinses. Braaf heb ik minimaal 150 keer voorgelezen hoe allerlei prinsessen dan gered werden door sterke en stoere ridders. Om daarna in katzwijm te vallen, met ze te trouwen en nog lang en gelukkig te leven.

Gisteren lazen we een verhaal over Dries de Draak die op de drakenschool zit om te leren hoe hij een gevaarlijke, vuurspuwende draak kan worden. Dat lukt allemaal niet zo goed, maar gelukkig krijgt hij hulp van de stoere prinses Annelies. Natuurlijk komt er een moment waarop Annelies gered moet worden. Dus verschijnt ridder Floris op zijn paard om te komen vechten met de draken. Want ja, prinses enzo…

Wat heerlijk om dan te lezen dat Annelies midden in de strijd de boel stillegt om mee te delen dat ze prinses zijn helemaal niet leuk vindt. Sterker nog: ze houdt er per direct mee op. Annelies wil namelijk dokter worden. En voor Ridder Floris heeft ze ook nog een boodschap: hij mag ook dokter worden. En Dries de Draak? Die wordt ingezet als ambulance. Heerlijk zo’n meisje dat haar lot in eigen handen neemt. Dat zouden meer prinsessen moeten doen..

Go prinsessen, go!

Liefs,
Elma

Related Posts